AWZI Zwanenburg – Lead Engineer E&I

AWZI Zwanenburg is de waterzuiveringsinstallatie die het afvalwater van de gemeenten Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude zuivert. De installatie bevindt zich in Zwanenburg, nabij Amsterdam.

AWZI Zwanenburg heeft de capaciteit om het afvalwater van ongeveer 400.000 mensen te verwerken en maakt gebruik van verschillende technieken om het afvalwater te zuiveren. Zo wordt het water eerst gezeefd om grove delen zoals plastic en papier uit het water te halen. Vervolgens wordt het water door verschillende tanks geleid waar bacteriën en andere micro-organismen het organische materiaal in het water afbreken. Daarna wordt het water nog nabehandeld om eventuele resten van medicijnen en microplastics uit het water te verwijderen. Het gezuiverde water wordt uiteindelijk weer teruggegeven aan het oppervlaktewater, meestal aan het nabijgelegen Noordzeekanaal.

AWZI Zwanenburg heeft ook aandacht voor duurzaamheid en produceert biogas uit het slib dat overblijft na het zuiveringsproces. Dit biogas wordt gebruikt om de zuiveringsinstallatie van energie te voorzien en om groene stroom op te wekken voor ongeveer 1.500 huishoudens.

In opdracht van Croonwolter&dros heeft MvB Advies- en Ingenieursbureau B.V. in dit project mogen bijdragen in de rol van Lead Engineer. Hierbij waren we verantwoordelijk voor het stroomlijnen van de communicatie tussen het adviesbureau, de civiele partijen, E- en W installateurs en de opdrachtgever. Daarnaast ook het ontwerp van 2 hoofdverdelers (4000A), elk achter een eigen transformator (2MVA) en de 5 nieuwe MCC/MRK panelen.